τι είναι η ουλίτιδα

Πόσο υγιή είναι τα ούλα σας; Το 1/5 των Γάλλων* ανησυχούν για τα ούλα που αιμορραγούν. Το να ενημερωθείτε για την ουλίτιδα είναι ένα καλό σημείο για να αρχίσετε όσον αφορά την υγεία των ούλων. Στο παρόν άρθρο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της ουλίτιδας, τα συχνά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε, και τις επιλογές θεραπείας.

Τι ειναι η ουλιτιδα;

Η "ουλίτιδα" είναι ο τεχνικός όρος για τη "φλεγμονή των ουλών". Η φλεγμονή των ουλών είναι η πρώτη ένδειξη ύπαρξης νόσου στα ούλα, αλλά ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνεχόμενη πάθηση, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ουλίτιδα επειδή μπορεί να έχει πολύ ήπια μορφή. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ πιο σοβαρή μόλυνση, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, και η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και να προκαλέσει φθορά στο σαγόνι σας.

Η φλεγμονή των ούλων αποτελεί μία ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσετε τη ρουτίνα της στοματικής φροντίδας σας και να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

Τι προκαλει την ουλιτιδα;

Η φροντίδα για την ουλίτιδα ξεκινά με την κατανόηση των αιτιών της. Η πλάκα είναι μία αόρατη στρώση βακτηρίων που σχηματίζεται στα δόντια κάθε μέρα. Τα καλά νέα είναι ότι η πλάκα μπορεί να αφαιρείται σε ημερήσια βάση, απλά μέσω βουρτσίσματος και χρησιμοποιώντας το οδοντικό νήμα. Ωστόσο, αν επιτραπεί στην πλάκα να συσσωρευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες φλεγμονής των ούλων.

Οι παρακάτω παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα:

 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Κάπνισμα ή μάσημα καπνού
 • Διαβήτης
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Σπασμένα σφραγίσματα
 • Εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών)
 • Γενετική προδιάθεση

 Oσο πιο νωρις μπορεσετε να προλαβετε την ουλιτιδα, τοσο πιο ευκολη θα ειναι η θεραπεια της, ωστε τα ουλα σας να δειχνουν (και να τα αισθανεστε) και παλι υγιη.

Συχνα συμπτωματα ουλιτιδας

Η υγεία των ούλων είναι ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε την γενική κατάσταση της στοματικής υγείας σας. Για αρχή, είναι τόσο απλό όσο το να ελέγξετε το χρώμα των ούλων σας! Αν ανησυχείτε για την όψη ή την αίσθηση των ούλων σας, σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας, ιδιαίτερα αν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Φλεγμονή στα ούλα (τα ούλα είναι κόκκινα, μαλακά και/ή πρησμένα)
 • Τακτική αιμορραγία των ούλων
 • Ούλα που φαίνεται πως απομακρύνονται από τα δόντια
 • Χαλαρά δόντια
 • Πόνος όταν μασάτε ή ως αποτέλεσμα κρύου φαγητού

Αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε αυτά θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ουλίτιδας. Ακόμα και αν έχετε ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα αλλά δεν νιώθετε πόνο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας. Όσο νωρίτερα μπορείτε να προλάβετε την ουλίτιδα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία της, ώστε τα ούλα σας να δείχνουν (και να τα αισθάνεστε) και πάλι υγιή.

mouth_840x430_f4

Πως αντιμετωπιζεται η ουλιτιδα;

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ουλίτιδας - ωστόσο, το να φροντίζετε τη γενική υγεία σας, ιδιαίτερα όσον αφορά το κάπνισμα, μπορεί επίσης να συνεισφέρει.

Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο για μία τακτική εκτίμηση της υγείας των ούλων σας. Μπορεί να προτείνει την εκτέλεση οδοντιατρικού καθαρισμού για την αφαίρεση τυχόν συσσωρευμένης πλάκας, ή αν έχει προχωρήσει περαιτέρω η ουλίτιδά σας, τη λήψη φαρμάκων ή την έναρξη διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει η αναστροφή των επιδράσεων των ερεθισμένων ούλων.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για την πάθησή σας, όπως και να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση που ενδεχομένως έχετε. Να θυμάστε, η αντιμετώπιση ή η πρόληψη της ουλίτιδας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο και η εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής, χρησιμοποιώντας μία ήπια και απαλή οδοντόκρεμα, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα, όπως η Zendium, ή πραγματοποιώντας καθαρισμό στο οδοντιατρείο, ώστε να αφαιρεθεί η πλάκα που έχει σκληρύνει. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την φλεγμονή των ούλων εδώ.

*Σύμφωνα με έρευνα σε 2.449 άτομα, που αντιπροσωπεύουν τον Γαλλικό πληθυσμό, αναφορικά με τη στοματική τους υγιεινή. Έρευνα που διεξήχθη από την TNS το 2014

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα σας.

Back to top