ο μικροσκοπικός κόσμος μέσα στο στόμα σας

Το μέρος όπου κυριαρχούν τα βακτήρια.

Συνήθως δεν αντιμετωπίζουμε το στόμα μας ως ένα σπίτι, αλλά για τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς, ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται. Τα χείλη, η γλώσσα, και το εσωτερικό στα μάγουλά σας αποτελούν μία ποικιλόμορφη γειτονιά μικροσκοπικών βακτηρίων, που ζουν χαρούμενα τη ζωή τους και τα οποία μας βοηθούν με πολλούς τρόπους να ζήσουμε τη δική μας. Αν το σκεφτούμε, δεν είναι παράξενο που το στόμα μας αποτελεί ένα καλό σπιτικό για αυτά. Είναι ζεστό και υγρό - ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αλλά πριν προσπαθήσετε να ξεφορτωθείτε κάτι που ακούγεται αρκετά δυσάρεστο, μην ανησυχείτε: είναι απολύτως φυσιολογικό. Όλοι τα έχουν, και όλοι τα χρειάζονται. Ή τουλάχιστον κάποια από αυτά.

Τα καλα και τα κακα

Υπάρχουν παραπάνω από 700 είδη βακτηρίων στο στόμα - και με μία τέτοια ποικιλία, είναι σίγουρο ότι το μείγμα θα περιέχει τους "ήρωες", αλλά και τους "κακούς". Τα στοματικά βακτήρια που θεωρούμε ως "κακά" είναι παρόντα ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στα υγιή στόματα, αλλά βρίσκονται υπό έλεγχο από την παρουσία των καλών βακτηρίων. Μία καλή ισορροπία των δύο μας βοηθά να έχουμε υγιή δόντια και ούλα.

Ο Μικροσκοπικός Κόσμος Μέσα στο Στόμα σας

Το βιοφιλμ, οπως και αλλες στοματικες επιφανειες, μπορει να επηρεαστει απο οτι συμβαινει στο στομα.

Σπιτι μου, σπιτακι μου.

Πού κρύβονται λοιπόν όλα αυτά τα βακτήρια; Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε όλες τις επιφάνειες του στόματος: στη γλώσσα, στα δόντια, στο εσωτερικό των χειλιών και στα ούλα. Για την ακρίβεια, διαφορετικοί τύποι βακτηρίων ζουν σε διαφορετικά σημεία . Ορισμένα θέλουν να κρύβονται σε κοιλότητες, ενώ άλλα προτιμούν τη γλώσσα. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με τα διάφορα υγρά που είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά μέρη του στόματος, όπως οι διαφορετικές πρωτεΐνες και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία στο σάλιο σας. Επίσης σχετίζεται με τα είδη των επιφανειών που παρέχονται. Τα δόντια αποτελούν μία αγαπημένη επιφάνεια. Για την ακρίβεια, τα δόντια αποτελούν ένα αρκετά μοναδικό μέρος του σώματος, καθώς είναι το μοναδικό υλικό που δεν χάνει μέρη του φυσικά. Κάθε άλλη επιφάνεια (όπως το δέρμα, τα νύχια, και τα μαλλιά) συνεχώς απορρίπτει μικρά μέρη της. Καθώς τα δόντια είναι περισσότερο σταθερά, παρέχουν ένα ιδανικό έδαφος για να ζήσουν τα βακτήρια ανενόχλητα. Οι μικροοργανισμοί που καλύπτουν τα δόντια δημιουργούν ένα αποκαλούμενο «βιοφίλμ», ένα είδος μεγάλης οικοδομικής εγκατάστασης για τα βακτήρια στο στόμα.

Ο Μικροσκοπικός Κόσμος Μέσα στο Στόμα σας

Ενας μικροσκοπικος κοσμος σε ισορροπια

Το βιοφίλμ, όπως και άλλες στοματικές επιφάνειες, μπορεί να επηρεαστεί από ότι συμβαίνει στο στόμα - και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ των καλών και των επιβλαβών βακτηρίων. Οποιαδήποτε σημαντική οδοντική εργασία μπορεί να αποτελέσει μία διαταραχή για το φυσιολογικό στοματικό μικροβίωμα, όπως οι γέφυρες ή τα σιδεράκια. Επίσης οτιδήποτε καταναλώνουμε μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο μικροβιακό μας περιβάλλον. Τα φαγητά με ζάχαρη, τα όξινα ροφήματα (ακόμα και αυτά χωρίς ζάχαρη) και το κάπνισμα μπορούν να μεταβάλλουν αυτό το στοματικό περιβάλλον, κάνοντας ενδεχομένως την παραμονή περισσότερο δύσκολη για τα καλά βακτήρια, ώστε να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων.

Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι λίγο περισσότερο περίπλοκη από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν. Αντί να εξαλείψουμε όλα τα βακτήρια, είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε ένα υγιές στοματικό περιβάλλον και να διατηρήσουμε την ισορροπία της φύσης. Η οδοντόκρεμα Zendium λειτουργεί σε αρμονία με τη φύση για τη δημιουργία ενός ευχάριστου σπιτιού για τα καλά βακτήρια, ενώ απομακρύνει τα επιβλαβή. Για πολλούς μικροβιολόγους, η κατανόηση και η άσκηση θετικής επίδρασης στα βακτήρια είναι το μέλλον της επιστήμης και της ιατρικής. Το να κάνουμε μερικά απλά πράγματα για να φροντίσουμε αυτά που βρίσκονται στο στόμα μας αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα.

Back to top