Ο αόρατος κόσμος μέσα στο στόμα σας

Το σώμα μας φιλοξενεί παραπάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια - όσα και τα αστέρια του γαλαξία. Αλλά αυτό το μικροσκοπικό σύμπαν μπορεί να κινδυνεύει.

Αν και είναι άγνωστο στους περισσότερους, μία ήσυχη επανάσταση στην επιστήμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την υγεία και την ιατρική για πάντα. Οι ερευνητές εργάζονται με σκοπό να αποκαλύψουν ένα περίπλοκο οικοσύστημα που είναι ξεχωριστό, αλλά βρίσκεται συνεχώς μέσα και πάνω στο σώμα μας. Είναι τα βακτήρια που ζουν μαζί μας - ο δικός μας, μοναδικός αόρατος κόσμος.

Ειμαστε ενας υπερ-οργανισμος, που αποτελειται απο τρισεκατομμυρια βακτηριων.

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά άσχημο. Ποιος θέλει να αποικείται από βακτήρια; Τα βακτήρια δεν είναι κάτι κακό; Και ναι, και όχι. Αν και ορισμένα βακτήρια μπορεί να είναι επιβλαβή, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άκακα - οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι πολλά από αυτά τα μικρά βακτήρια που ζουν μαζί μας κάθε ημέρα είναι για την ακρίβεια αρκετά απαραίτητα για την υγεία μας. Οι ερευνητές πιστεύουν πλέον ότι φιλοξενούμε ένα «μικροβίωμα» - μια κοινότητα με (τουλάχιστον) 100 τρισεκατομμύρια διαφορετικούς οργανισμούς. Και πολλά από αυτά τα μικρά πλάσματα εργάζονται σκληρά ώστε να μας διατηρούν ασφαλείς και υγιείς.

Ο Αόρατος Κόσμος Μέσα στο Στόμα σας

Η αποστειρωση του περιβαλλοντος μας και η απωλεια της ποικιλιας στη διατροφη μας μειωνει την ποικιλομορφια της μικρης μας εσωτερικης κοινοτητας.

Τα βακτηρια ειναι ομορφα.

Οπότε τι κάνουν πραγματικά τα βακτήρια για την υγεία μας; Ακόμα γνωρίζουμε λίγα πράγματα, αλλά οι αρχικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο εύρος ωφελειών από τα καλά βακτήρια στο σώμα μας.

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες έχουν δείξει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα καλά βακτήρια μας βοηθούν να πέψη των φαγητών, αποσπώντας ορισμένα θρεπτικά στοιχεία που διαφορετικά θα χάναμε. Επίσης θεωρείται ότι μπορούν να δρουν ως ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός: εμποδίζουν τα επιβλαβή βακτήρια και τα περιβαλλοντικά χημικά από το να εισέλθουν στο σώμα μας, ενώ συνεισφέρουν στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε όσα το καταφέρουν. Παράλληλα, υπάρχουν πειστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το μικροβίωμα εξελίσσεται ταυτόχρονα με εμάς εδώ και χιλιάδες χρόνια: προσαρμόζεται συνεχώς ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας.

Το μικροβιωμα απειλειται

Καθώς ξεκινούμε να κατανοούμε τη σημασία των καλών βακτηρίων στο σώμα μας, οι επιστήμονες επίσης αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Φαίνεται ότι ο σύγχρονος κόσμος δεν είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό μέρος για το μικροβίωμά μας. Πολλές πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής μας μπορεί να βλάπτουν αυτές τις κοινότητες.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα ξεκινούν από το στόμα. Τα χείλη, η γλώσσα, και τα μάγουλα είναι το δεύτερο πιο φιλικό μέρος για τα βακτήρια, μετά το έντερο, και αποτελούν ένα σημαντικό σημείο εισόδου για το υπόλοιπο σώμα. Το κάπνισμα, η κατανάλωση όξινων ροφημάτων, και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να αλλάξουν το φυσικό στοματικό περιβάλλον, καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο για τους μακροχρόνιους μικρούς μας συντρόφους, ενώ οδηγούν σε καταστάσεις όπως η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος. Όσον αφορά το υπόλοιπο μικροβίωμα, η αποστείρωση του περιβάλλοντός μας και η απώλεια της ποικιλίας από τη διατροφή μας επίσης συνεισφέρουν στη μείωση της ποικιλομορφίας της μικροσκοπικής εσωτερικής μας κοινότητας - στερώντας μας από ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχαμε κάποτε.

Ο Αόρατος Κόσμος Μέσα στο Στόμα σας

Ενισχυοντας τα καλα βακτηρια

Αν και η έρευνα για το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε συνεχίζεται, αξίζει να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να διατηρήσουμε αυτή την υγιή βακτηριακή κοινότητα και τα οφέλη που τη συνοδεύουν. Η στοματική υγιεινή είναι φυσικά ένα σημαντικό μέρος του παραπάνω - ωστόσο, πολλές σύγχρονες οδοντόκρεμες δεν συμπαθούν τα βακτήρια και δεν διαχωρίζουν μεταξύ των καλών και των επιβλαβών. Οπότε, πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το στόμα μας χωρίς να εξαλείψουμε τα καλά βακτήρια; Τι θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τα επιβλαβή βακτήρια, ενώ παράλληλα θα διατηρούμε τη φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών;

Εμπνευσμένη από τη φύση, η Zendium είναι μία νέα οδοντόκρεμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς στόματος, ακολουθώντας τις τελευταίες έρευνες. Όταν χρησιμοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βοηθά στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων, ενώ μειώνει τα επιβλαβή και σε συνδυασμό με έναν υγιή τρόπο ζωής (όπως ο περιορισμός της ζάχαρης και η απαλλαγή από το κάπνισμα), βοηθά στη δημιουργία μίας φιλικής ατμόσφαιρας για τους μικρούς, σκληρά εργαζόμενους φίλους μας. Άλλωστε, αφού αυτοί μας φροντίζουν, είναι δίκαιο να τους φροντίζουμε και εμείς.

Back to top