κόκκινα και πρησμένα ούλα: τι να κάνετε

Ανησυχείτε για τα ούλα σας και τη φλεγμονή τους; Φαίνεται ότι δεν είστε οι μόνοι. Όταν ρωτήθηκαν για τη στοματική τους υγεία*, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους Γάλλους καταναλωτές είναι τα ευαίσθητα ούλα με φλεγμονή.

Κοκκινα ουλα; Πρησμενα ουλα; Οριστε ο λογος:

Τα ούλα αποτελούνται από ινώδεις ιστούς, γεμάτους από αιμοφόρα αγγεία, τα οποία είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να υποστηρίζουν τα δόντια σας για μία ζωή μασήματος και δαγκώματος της τροφής. Όταν ερεθίζονται ή μολύνονται, μπορούν να φουσκώσουν γρήγορα ή να γίνουν κόκκινα, καθώς απλά δεν υπάρχει άλλος χώρος για να πάει το πρόσθετο αίμα. Αυτό το πρήξιμο κάνει τα υγιή ροζ ούλα σας σε ούλα που είναι κόκκινα και ευαίσθητα, τα οποία οδηγούν σε πόνο όποτε βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα. Τα ούλα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας του στόματος - όσα περισσότερα γνωρίζετε για το τι μπορεί να προκαλέσει κόκκινα ή πρησμένα ούλα, τόσο καλύτερα εφοδιασμένοι θα είστε για να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες και να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή.

Τι προκαλει πρησμενα και μαλακα ουλα;

Τα ούλα σας επηρεάζονται από την υγεία όχι μόνο του στόματός σας, αλλά και του σώματός σας συνολικά. Ως αποτέλεσμα της ικανότητάς τους να αποκαλύπτουν ζητήματα υγείας τόσο ξεκάθαρα, αλλάζοντας χρώμα, είναι προφανές ότι οι αιτίες των κόκκινων και των πρησμένων ούλων σχετίζονται και με την οδοντική, αλλά και με τη γενικότερη υγεία. Παρακάτω σημειώνονται ορισμένες από τις ενδεχόμενες αιτίες:
  • Η ουλίτιδα αποτελεί μία κοινή πάθηση που αναγκάζει τα ούλα να φουσκώσουν και να γίνουν κόκκινα λόγω ύπαρξης βακτηριακής λοίμωξης, συνήθως πάνω από την γραμμή των ούλων, όπου το φυσιολογικό βούρτσισμα και η χρήση του νήματος δεν έχουν πρόσβαση
  • Ο υποσιτισμός είναι μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει κάθε σύστημα στο σώμα. Τα στοιχεία του υποσιτισμού μπορεί να είναι ορατά αρκετά γρήγορα με τη μορφή κόκκινων ούλων
  • Η φθορά των δοντιών αποτελεί ακόμα μία αιτία πρησμένων ούλων. Αυτό που ξεκινά ως πληγή ή ως ευαίσθητο δόντι μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ένα περισσότερο περίπλοκο πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί.
Κόκκινα και Πρησμένα Ούλα: Τι Πρέπει να Κάνετε

Τα ουλα σας επηρεαζονται απο την υγεια οχι μονο του στοματος σας, αλλα και του σωματος σας συνολικα.

Πρησμενα ουλα: Τι πρεπει να κανετε

Ορίστε μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση οποιουδήποτε συνοδευτικού πόνου ή δυσφορίας που προκύπτει από κόκκινα και επώδυνα ούλα:
  1. Εχετε καλή οδοντική υγιεινή, με ήπιο βούρτσισμα και χρήση νήματος καθημερινά. Να αντικαθιστάτε τις οδοντόκρεμες ή τα στοματικά διαλύματα που ερεθίζουν τα ούλα σας με πιο ήπιες επιλογές, όπως τη Zendium.
  2. Κάνετε γαργάρες με αλατόνερο για να απορροφήσετε μέρος του πρηξίματος από τα ούλα σας.
  3. Τρώτε κρύα τρόφιμα (χωρίς ζάχαρη) για στιγμιαία ανακούφιση.
  4. Λάβετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
  5. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για επαγγελματικό καθαρισμό. Ένας τακτικός βαθύς καθαρισμός μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των αιτίων των βακτηριακών λοιμώξεων ή της φθοράς των δοντιών που προκαλούν πρησμένα και μαλακά ούλα στο μέλλον. Επομένως, δοκιμάστε την οδοντόκρεμα Zendium Biogum που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα. Περιέχει τα ίδια ένζυμα και τις πρωτεΐνες όπως το στόμα σας, συμπεριλαμβανομένης της λακτοφερρίνης, μίας πρωτεΐνης που είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι σε κάθε βούρτσισμα, παρέχει πρόσθετη βοήθεια που βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής.
Να θυμάστε: επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας αν έχετε κόκκινα και πρησμένα ούλα. Πάντα είναι καλή ιδέα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία πριν δοκιμάσετε κάποιο αυτοσχέδιο μέτρο αντιμετώπισης - ωστόσο, η τήρηση της ημερήσιας ρουτίνας στοματικής φροντίδας και ο τακτικός έλεγχος μόνο καλό κάνουν. Τα κόκκινα και πρησμένα ούλα μπορεί να προκαλούν δυσφορία, αλλά επικοινωνώντας με τον οδοντίατρό σας ώστε να καθοριστεί η αιτία και το καλύτερο μέτρο αποκατάστασης, θα μπείτε στο δρόμο ώστε να ανακουφίσετε τα ούλα σας και να αποκτήσετε ξανά ένα υγιές, χαρούμενο στόμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τι σημαίνουν τα διάφορα χρώματα στα ούλα, κάντε κλικ εδώ.
red_swollen_gums_what_to_do_830x430

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα σας.

Back to top