συμβουλές για τα στοματικά έλκη

Γνωρίζετε ότι παραπάνω από ένα άτομο στα δέκα στον κόσμο ανησυχεί για τα στοματικά έλκη; Αφού κατανοήσετε τι προκαλεί τα στοματικά έλκη, και γνωρίζετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη δυσφορία που προκύπτει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα στοματικά έλκη.

Τι ειναι ενα στοματικο ελκος;

Ένα στοματικό έλκος ορίζεται ως μία ανοιχτή πληγή στο δέρμα στο εσωτερικό του στόματος (αποκαλείται βλεννογόνος υμένας). Συχνά σχηματίζονται ως αντίδραση είτε σε τραυματισμό (δάγκωμα του μάγουλου για παράδειγμα) ή κατόπιν εσωτερικών αλλαγών (όπως άγχος). Η κηλίδα θα είναι συνήθως κυκλική ή οβάλ, λευκού ή γκρι χρώματος, και θα περιβάλλεται από ένα κόκκινο άκρο. Τα στοματικά έλκη μπορούν να διαφέρουν σε μέγεθος και διάρκεια, ενώ η μεγαλύτερη περίοδος ίασης διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Είναι πιθανό να υπάρχουν παραπάνω από ένα τη φορά, και σχεδόν πάντα θα διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος, και θέση. Συνήθως βρίσκονται στο εσωτερικό των χειλιών, στα μάγουλα ή στη γλώσσα, και δεν μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές, τα στοματικά έλκη δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Τα στοματικά έλκη μπορεί να καταστήσουν την κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων δύσκολη, όπως και το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά συνήθως περνούν από μόνα τους. Ο αρχικός πόνος που προκαλείται από την ύπαρξη μίας ανοιχτής πληγής στο στόμα μας περνά μετά από μία - δύο ημέρες και θεραπεύεται εντελώς μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

Ποιες ειναι οι αιτιες των στοματικων ελκων;

Ποιες είναι οι αιτίες των στοματικών ελκών; Υπάρχει μία τεράστια ποικιλία στοματικών ελκών που μπορούν να ισχύουν. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς παράγοντες είναι οι εξής:

 • Το δάγκωμα στο εσωτερικό του στόματος
 • Τραυματισμός που προκλήθηκε από μία αιχμηρή άκρη στο δόντι σας ή σε κάποια οδοντική συσκευή, όπως σιδεράκια
 • Αδύνατες φυσικές άμυνες στο στόμα, λόγω ανισορροπίας των βακτηρίων
 • Άγχος και ασθένεια
 • Κατανάλωση όξινων τροφών: λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα, και τομάτες, μεταξύ άλλων
 • Κατανάλωση πικάντικων τροφών: όπως κάρι ή τσίλι
 • Ανεπάρκεια βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων: ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες
 • Χρήση οδοντόβουρτσας με σκληρές τρίχες

Αν και είναι συνήθη και γενικά ακίνδυνα, τα στοματικά έλκη μπορούν παράλληλα να είναι επώδυνα και να σας κάνουν να ανησυχείτε. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους είναι απλά να έχετε υπόψη τους παραπάνω παράγοντες και να σημειώσετε τυχόν επαναλήψεις που οδηγούν σε συνεχείς εξάρσεις. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή ανησυχίες: θα μπορέσει να σας παράσχει επαγγελματικές συμβουλές που θα κατάλληλες για το δικό σας ιατρικό ιστορικό.

Στοματικά έλκη: Συμβουλές και Ιδέες

Πολλες απο αυτες τις μεθοδους αυτο-φροντιδας που συστηνονται για την επιταχυνση της διαδικασιας ιασης μπορουν επισης να αποδειχθουν εξαιρετικες για την αποτροπη των στοματικων ελκων.

Πως να αποτρεπετε τα στοματικα ελκη και να επιταχυνετε τη διαδικασια της ιασης.

Αν και τα στοματικά έλκη τείνουν να θεραπεύονται μόνα τους, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε την επιτάχυνση της διαδικασίας και να απαλύνετε τη δυσφορία. Οι διαφορετικοί τύποι θεραπειών για τα στοματικά έλκη κυμαίνονται από απλές μεθόδους που εφαρμόζετε μόνοι σας μέχρι λύσεις που μπορεί να σας συστήνει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σας.

Οι λύσεις για την αντιμετώπιση των στοματικών ελκών περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας με μικρές, στρογγυλεμένες κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί να είναι απαλές με τον ευαίσθητο ιστό του στόματος
 • Η επιλογή μίας ήπιας οδοντόκρεμας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ευαίσθητα στόματα, και η οποία δεν περιέχει τον αφριστικό παράγοντα SLS (λαουρυλοθειϊκό νάτριο) όπως η Zendium.
 • Η αποφυγή πικάντικων και όξινων τροφίμων
 • Η χρήση οδοντόκρεμας ή στοματικού διαλύματος που μπορεί να ενισχύσει τα καλά βακτήρια στο στόμα και να βελτιώσει την ισορροπία της μικροχλωρίδας, όπως η Zendium
 • Η λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών ή παστίλιων με καταπραϋντικούς παράγοντες για να βοηθήσουν με τον πόνο.
 • Η λήψη συνταγογραφημένων στεροειδών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και στο οίδημα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και να τηρήσετε τις οδηγίες για τη δοσολογία, αποφεύγοντας την ανάμειξη των φαρμάκων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των στοματικών ελκών είναι να αποτραπεί η εμφάνισή τους εξαρχής. Από τη μείωση των επιπέδων άγχους μέχρι την αποφυγή του ερεθισμού από το μάσημα τσίχλας, υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση των στοματικών ελκών. Πολλές από αυτές τις μεθόδους αυτο-φροντίδας που συστήνονται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ίασης μπορούν επίσης να αποδειχθούν εξαιρετικές για την αποτροπή των στοματικών ελκών. Μία καλή ρουτίνα στοματικής υγείας - χρησιμοποιώντας μία μαλακή οδοντόβουρτσα και μία απαλή οδοντόκρεμα - και η αποφυγή των τροφίμων που ερεθίζουν το στόμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε το στόμα σας και να κρατήσετε τα έλκη μακριά. Το στόμα του καθενός είναι διαφορετικό, ωστόσο με λίγο χρόνο και προσοχή μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα πώς θα διαχειριστείτε την υγεία και τον τρόπο ζωής σας, ώστε να βρείτε μία θεραπεία για τα στοματικά έλκη που σας ταιριάζει. Η οδοντόκρεμα Zendium δεν περιέχει αφριστικούς παράγοντες. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ήπια συστατικά που δεν ερεθίζουν τον ευαίσθητο ιστό του στόματος. Παράλληλα, χρησιμοποιεί φυσικά ένζυμα και πρωτεΐνες που προϋπάρχουν στο στόμα. Επομένως, κάθε φορά που βουρτσίζετε το στόμα σας, ενισχύει τα καλά βακτήρια του στόματος, ενώ μειώνει τα επιβλαβή βακτήρια και προστατεύει το στόμα σας φυσικά από τα οδοντικά προβλήματα, όπως είναι τα στοματικά έλκη.

Στοματικά έλκη: Συμβουλές και Ιδέες

Για περισσότερες πληροφορίες για τα στοματικά έλκη και για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη στοματική υγεία σας, κάντε κλικ εδώ.

*Σύμφωνα με έρευνα σε 28.974 άτομα, σε δεκατρείς χώρες του κόσμου, τα οποία ρωτήθηκαν για τη στοματική τους υγιεινή. Αυτό το δείγμα εκπροσωπεί παραπάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Έρευνα που διεξήχθη από την TNS στην περίοδο 2014-2015

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τη στοματική φροντίδα σας.

Back to top