στοματικά έλκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές σωματικές αλλαγές, αλλά συχνά δεν σκεφτόμαστε τι σημαίνει αυτό για το στόμα. Μία υποτιμημένη παρενέργεια της εγκυμοσύνης είναι τα στοματικά έλκη, μικρές κηλίδες που μερικές φορές αποκαλούνται ως άφθες. Αυτά εμφανίζονται στη γλώσσα, στα χείλη, ή στο εσωτερικό του μάγουλου και μπορούν να προκαλέσουν πόνο και ερεθισμό. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε, έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά στοιχεία για τις άφθες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι αφθες κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης: Γιατι εμφανιζονται:

Συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα σας που το καθιστούν περισσότερο ευάλωτο στις άφθες / στα στοματικά έλκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
 1. Ορμονικές αλλαγές: Η εγκυμοσύνη επιφέρει ορμονικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στις τοξίνες ή ακόμα και την παροχή αίματος στον ιστό των ούλων. Το παραπάνω καθιστά τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στα θέματα στοματικής υγείας.
 2. Έλλειψη βιταμινών: Υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν άφθες, όπως η σοκολάτα, τα προϊόντα σίτου και τα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, στην εγκυμοσύνη υπάρχει ακόμα μία ενδεχόμενη διατροφική αιτία: η έλλειψη βιταμινών. Συμβαίνουν τόσα πολλά στο σώμα σας εκείνη την περίοδο, που είναι αρκετά εύκολο να μην λαμβάνετε αρκετές. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης B12, φολικού οξέως, και χαλκού ιδιαίτερα.
 3. Άγχος: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από άγχος. Αντιμετωπίζετε αυτές τις αλλαγές στο σώμα, ενώ προσπαθείτε να προετοιμαστείτε για το νέο μωρό και αφήνετε στην άκρη όλες τις φυσιολογικές ευθύνες σας. Μερικές φορές το σώμα αντιδρά στο άγχος και ένα σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι η άφθα.
 4. Αποσταθεροποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα: τα στοματικά έλκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να μην αποτελούν σύμπτωμα αδυνατισμένου ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι φυσιολογικό σε αυτό το στάδιο, αλλά ένα σύμπτωμα ιογενούς λοίμωξης ή άλλης αιτίας στοματικών ελκών.
Στοματικά Έλκη Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Τι να κανετε αν εμφανιζετε καποια αφθα ενω ειστε εγκυος;

Αν ελέγξετε το στόμα, τα χείλη, ή τη γλώσσα σας και βρείτε κάποιο στοματικό έλκος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λίγα είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε. Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μία καλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Η παραπάνω περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών σας με μία κλινικά αποδεδειγμένη οδοντόκρεμα, όπως η Zendium, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, τη χρήση νήματος, και τη χρήση στοματικού διαλύματος. Αν η οδοντόβουρτσα ερεθίζει τα ούλα σας ή το σημείο της άφθας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία βούρτσα με πιο μαλακές ίνες και να κάνετε τον καθαρισμό πιο αργά και ήπια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κρέμες ή πάστες που τοποθετούνται επί της άφθας ώστε να καταπραΰνετε τον πόνο: μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν να προκαλέσουν ή να ερεθίσουν περισσότερο τις άφθες. Τα έλκη είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενα, αλλά αν σας προκαλούν πολύ πόνο, φαίνονται ότι έχουν φλεγμονή, διαρκούν παραπάνω από τρεις εβδομάδες ή επανεμφανίζονται, μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας ώστε να λάβετε επαγγελματικές συμβουλές.

Συμβαινουν διαφορα πραγματα στο σωμα σας που το καθιστουν περισσοτερο ευαλωτο στις αφθες / στα στοματικα ελκη κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης.

mouth_ulcers_pregnancy_830x430
Βιβλιογραφικές παραπομπές:
 • Οι άφθες μπορούν να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική υγεία http://www.webmd.com/oral-health/hormones-oral-health#1
 • Οι άφθες μπορούν να προκληθούν από έλλειψη βιταμινών http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Οι άφθες μπορούν να προκληθούν από το άγχος http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Οι άφθες μπορούν να προκληθούν από προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα http://www.webmd.boots.com/oral-health/guide/mouth-ulcers
 • Μπορεί να προκύψει πόνος και αίσθημα μυρμηγκιάσματος με τα στοματικά έλκη http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Τα έλκη συχνά σχετίζονται με τον αποχρωματισμό http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική http://www.webmd.com/oral-health/pregnancy-gingivitis-tumors#1
 • Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα με μαλακές ίνες http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για τις πάστες / κρέμες που είναι κατάλληλες για τα έλκη http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Πότε πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με το στόμα σας.

Back to top