θεραπεία στοματικών ελκών για τα παιδιά

Τα παιδικά και τα βρεφικά στοματικά έλκη μπορούν να είναι δυσάρεστα. Αυτές οι μικρές πληγές στο εσωτερικό του στόματος, στα χείλη ή στη γλώσσα συχνά προκαλούν πόνο και ερεθισμό, κάτι καθόλου ευχάριστο για τον γονέα ή το παιδί. Στο παρόν άρθρο περιγράφουμε τρόπους για την αποτροπή των βρεφικών και παιδικών ελκών, ενώ περιέχονται πολλές πρακτικές συμβουλές και ιδέες.

Βρεφικα και παιδικα στοματικα ελκη: Ποιες ειναι οι συχνες αιτιες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά και τα βρέφη αναπτύσσουν άφθες ή στοματικά έλκη. Στους ενήλικες και στους έφηβους, μπορεί να οφείλονται σε σφραγίσματα ή σιδεράκια, αλλά αυτά απαντώνται λιγότερο συχνά στα μικρότερα παιδιά. Αντίθετα, οι αιτίες για τα παιδικά και τα βρεφικά στοματικά έλκη μπορεί να είναι το σκληρό φαγητό ή το τυχαίο δάγκωμα της γλώσσας / του μάγουλου με τα ίδια τους τα δόντια. Μερικές φορές μπορούν να προκληθούν από παράγοντες που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, όπως:

 • Άγχος
 • Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (σοκολάτα, τυρί και προϊόντα σίτου, για ορισμένα άτομα)
 • Χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει τη χημική ουσία λαουρυλοθειϊκό νάτριο
 • Βακτηριακές λοιμώξεις

Πως δειχνουν τα στοματικα ελκη στα παιδια και στα βρεφη;

Ορίστε μερικές ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις άφθες και τα στοματικά έλκη. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας ενδεχομένως υποφέρει, ζητήστε του να καθίσει και επιθεωρήστε το στόμα, τη γλώσσα, και τα χείλη του. Χρησιμοποιήστε ένα δυνατό φακό αν έχετε κάποιον πρόχειρο, αλλά προσέξτε να μην σημαδέψετε τα μάτια τους με αυτόν. Έπειτα, αναζητήστε τα εξής:

 1. Μονές κηλίδες. Μερικές φορές, αυτές μοιάζουν με μικρούς κρατήρες
 2. Συμπλέγματα κρατήρων (μερικές φορές τα πολλαπλά έλκη εξελίσσονται σε ένα μικρό σύμπλεγμα)
 3. Σκούρος κόκκινος, κίτρινος, γκρι, ή λευκός αποχρωματισμός γύρω από τo σημάδι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην μπερδεύετε τα έλκη με τον απλό έρπη. Οι απλοί έρπητες είναι επίσης συχνοί στα παιδιά και στα μωρά και μοιάζουν με ερεθισμό. Αναπτύσσονται γύρω από τα χείλη ή το στόμα, δημιουργώντας μία αίσθηση μουδιάσματος ή καψίματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αν εχετε ανακαλυψει στοματικα ελκη στο παιδι σας, μην ταραζεστε: συνηθως ειναι αρκετα ακινδυνοι και αυτο-περιοριζομενοι.

Θεραπειες για τα στοματικα ελκη στα παιδια και στα βρεφη

Αν έχετε ανακαλύψει στοματικά έλκη στο παιδί σας, μην ταράζεστε: συνήθως είναι αρκετά ακίνδυνοι και αυτο-περιοριζόμενοι. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα ανακουφίσετε από τον πόνο. Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τις μεθόδους αντιμετώπισης των στοματικών ελκών και των αφθών για τα παιδιά ή τα μωρά:

 1. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για να αποφύγετε οποιονδήποτε ερεθισμό στα ούλα
 2. Μπορείτε να εφαρμόσετε την προστατευτική κρέμα που συστήνει ο φαρμακοποιός σας
 3. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία ήπια οδοντόκρεμα που καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα
 4. Αποφύγετε τα σκληρά, πικάντικα ή πραγματικά καυτά φαγητά ή ροφήματα

Τέλος, αν ανησυχείτε πολύ, μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας ώστε να λάβετε περαιτέρω συμβουλές. Ορισμένες προφανείς ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι αξίζει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τα έλκη είναι αν διαρκούν παραπάνω από τρεις εβδομάδες, αν επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά ή αν πονάνε περισσότερο / γίνονται πιο κόκκινα, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης.

Πως να αποτρεπετε τα στοματικα ελκη στα παιδια και στα βρεφη.

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των αφθών στα παιδιά ή στα μωρά, τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους; Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να καθιερώσετε μία ρουτίνα καλής στοματικής υγιεινής για το παιδί σας. Οι συνήθειες που σχηματίζονται σε νεαρή ηλικία έχουν μεγάλη επίδραση στο μέλλον, οπότε το να ξεκινήσετε το μικρό σας με μία καλή ρουτίνα βουρτσίσματος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής υγείας στο μέλλον. Αν το πρόβλημα παραμένει, επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας ξανά για συμβουλές, αλλά σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε υπερβολικά. Τα στοματικά έλκη είναι συνήθη και τις περισσότερες φορές φεύγουν με τον καιρό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

 • Τα στοματικά έλκη μπορούν να προκληθούν από το άγχος, τη σοκολάτα, τις βακτηριακές λοιμώξεις, ή ορισμένες οδοντόκρεμες: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Τα στοματικά έλκη είναι συνήθη: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Τα στοματικά έλκη μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας μία προστατευτική κρέμα που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Τα στοματικά έλκη συνήθως φεύγουν με τον καιρό: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Η αποφυγή ορισμένων τύπων φαγητών και ροφημάτων μπορεί να ενθαρρύνει την ίαση: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Πότε να δείτε έναν επαγγελματία της φροντίδας της υγείας: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές; αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με το στόμα σας.

Back to top