άφθες, τι να κάνετε

Οι άφθες αποτελούν ένα συχνό και συχνά ακίνδυνο θέμα στοματικής υγείας. Το παρόν άρθρο περιέχει τα βασικά στοιχεία για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των αφθών, όπως και για το πότε πρέπει να επιδιώκουμε επαγγελματικές συμβουλές.

Τι ειναι οι αφθες;

Οι άφθες, επίσης γνωστές και ως στοματικά έλκη, είναι μικρές κηλίδες που εμφανίζονται στα χείλη, στη γλώσσα, ή στο εσωτερικό του στόματος. Μερικές φορές μοιάζουν με μικρούς κρατήρες που έχουν ένα μικρό, ρηχό βύθισμα μεταξύ κυκλικών ακρών. Μπορούν να είναι κάτι απλό και να εμφανίζονται μερικές φορές τον χρόνο και να θεραπεύονται εντός μίας εβδομάδας, ή κάτι πιο περίπλοκο, και να εμφανίζονται τακτικά ή η εμφάνισή τους να οφείλεται σε ένα υφιστάμενο ιατρικό θέμα. Στο παρόν άρθρο περιγράφουμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις άφθες και σας περιγράφουμε ορισμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπίσετε τις άφθες μόνοι σας.

Πως να αντιμετωπισετε μια αφθα

Είτε έχετε μία άφθα κάτω από τη γλώσσα σας, είτε οπουδήποτε αλλού στο στόμα, τα έλκη συχνά φεύγουν από μόνα τους. Ωστόσο, ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να φύγουν ταχύτερα. Δοκιμάστε ορισμένες από αυτές τις προτάσεις αντιμετώπισης και δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα:
 • Χρησιμοποιήστε μία προστατευτική κρέμα. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει κάποια. Κυκλοφορούν σε μορφή τζελ ή κρέμας και τοποθετούνται πάνω από το έλκος ώστε να μην ερεθίζεται περαιτέρω.
 • Καταναλώνετε κρύα υγρά χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Αυτό μειώνει τον κρύο ερέθισμα στην επηρεαζόμενη περιοχή και μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό.
 • Η εφαρμογή πάγου απευθείας στην άφθα μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά να το κάνετε για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά.
 • Πλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο (δύο κουταλιές αλατιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό). Επαναλάβετε μερικές φορές την ημέρα.
 • UΈνα γλυκό φυσικό φάρμακο για τις άφθες είναι απλά λίγο μέλι. Μπορεί να καταπραΰνει και να θεραπεύσει. Καθαρίστε την άφθα χρησιμοποιώντας μία μπατονέτα και εφαρμόστε το μέλι προσεκτικά.
 • Αντικαταστήστε την οδοντόκρεμα με μία που δεν περιέχει λαουρυλοθειϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που ενδεχομένως προκαλεί άφθες.
Αυτές είναι μερικές αυτοσχέδιες θεραπείες για τις άφθες, αν αναρωτιέστε πώς να αντιμετωπίσετε μία άφθα που έχει εμφανιστεί στη γλώσσα, στα χείλη, ή στα μάγουλα.
Πως να Αντιμετωπίσετε Μια Άφθα

Οι αφθες, επισης γνωστες και ως στοματικα ελκη, ειναι μικρες κηλιδες που εμφανιζονται στο εσωτερικο του στοματος.

Πως να αποτρεψετε την επανεμφανιση των αφθων.

Αν έχετε θεραπεύσει την άφθα σας, να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους στο μέλλον. Αν και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επιστρέψουν στο μέλλον, αυτές οι συμβουλές θα καταστήσουν την επανεμφάνισή τους λιγότερο πιθανή:
 • Αν έχετε άφθες στη γλώσσα, στα χείλη, η στο εσωτερικό των μαγουλών σας, αποφύγετε τα φαγητά που μπορούν να ερεθίσουν το στόμα σας. Τα σκληρά φαγητά, όπως τα παξιμάδια ή τα πατατάκια, τα πικάντικα ή τα πολύ καυτά φαγητά καλό είναι να αποφεύγονται. Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στα λεμόνια, στα λάιμ, και σε άλλα φρούτα μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή πόνο.
 • Μην μασάτε τσίχλα. Όπως και κάποια φαγητά, το μάσημα της τσίχλας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό: επομένως, αν έχετε ευαισθησία στις άφθες, μειώστε την κατανάλωσή τους.
 • Μία πολύ καλή θεραπεία για τις άφθες και μέθοδος πρόληψης είναι το βούρτσισμα των δοντιών σας με μία μαλακή οδοντόβουρτσα. Το παραπάνω μπορεί να αποτρέψει τον περαιτέρω ερεθισμό και να διατηρήσει μία καλή στοματική υγιεινή.
 • Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο τους σχετικά με τις άφθες που επανεμφανίζονται
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μειώστε τον κίνδυνο επανεμφάνισης των αφθών και να έχετε έτοιμες κάποιες θεραπείες για τις άφθες σε περίπτωση που προκύψουν. Ωστόσο, αν οι άφθες σας είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ερεθισμένες, επανεμφανίζονται ή διαρκούν πολύ, λάβετε επαγγελματική συμβουλή από τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας.
how_to_reduce_canker_sore_830x430
Βιβλιογραφικές παραπομπές
 • Περιγραφή των συμπτωμάτων των αφθών http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για τις κρέμες που τοποθετούνται στις άφθες http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Πίνετε κρύα υγρά χρησιμοποιώντας καλαμάκι http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Οι άφθες μπορούν να προκαλούνται από το λαυρυλοθειικό νάτριo http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Η αποφυγή ορισμένων ομάδων φαγητών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις άφθες http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Αποφύγετε να μασάτε τσίχλες http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Χρησιμοποιήστε μαλακές οδοντόβουρτσες http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 • Το μέλι καταπραΰνει και θεραπεύει http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/honey-natural-remedy-canker-sores
 • Ο πάγος μπορεί να μουδιάσει τα έλκη http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/5-home-remedies-for-mouth-ulcers/

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με το στόμα σας.

Back to top