Πώς να αντιμετωπίζετε τον πόνο στα ούλα

Τα ούλα είναι σημαντικά... Όταν ρωτήθηκαν για τη στοματική τους υγεία, το 21% των Γάλλων πολιτών απάντησαν ότι ανησυχούν για τα ευαίσθητα ούλα. Τα ερεθισμένα και πρησμένα ούλα είναι το αντικείμενο συχνών παραπόνων, όσον αφορά την ευαισθησία των ούλων. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον πόνο στα ούλα και πώς μπορείτε να τον διαχειριστείτε.

Γιατι πονουν τα ουλα μου;

Όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ο πόνος στα ούλα, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη αναπνοή, σε ούλα που αιμορραγούν, και τελικά σε περιοδοντίτιδα. Αυτή προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση της πλάκας στα δόντια - επομένως, η διατήρηση των δοντιών και του στόματος σε υγιή κατάσταση και καθαρή είναι απαραίτητη. Ο πόνος στα ούλα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
 • Πολύ σκληρή εφαρμογή βουρτσίσματος ή νήματος
 • Προϋπάρχουσα νόσος των ούλων
 • Αδύνατες φυσικές άμυνες στο στόμα, λόγω της ανισορροπίας των βακτηρίων
 • Ερεθισμός λόγω σκληρών ή όξινων τροφών
 • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Κάπνισμα
 • Άγχος
 • Οδοντιατρικές συσκευές, όπως σιδεράκια ή τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν έχουν προσαρμοστεί σωστά
Αν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες φαίνεται πως αποτελεί την αιτία της δυσφορίας σας, εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής των συνηθειών σας. Πέραν από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τα ορθοδοντικά εργαλεία που ενδεχομένως έχουν τοποθετηθεί στο στόμα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε πολλές από αυτές τις αιτίες στο σπίτι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ αυτών των αιτιών και οποιουδήποτε πόνου που μπορεί να προκύψει στα ούλα.

Πως να διαχειριζεστε τα επωδυνα, πρησμενα ουλα:

Οι πιθανότητες είναι ότι αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, ήδη βιώνετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα. Πρησμένα, φουσκωμένα ούλα που ερεθίζονται και αιμορραγούν εύκολα χρειάζονται άμεση προσοχή από τον οδοντίατρό σας - ωστόσο, μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο στο σπίτι μέχρι το ραντεβού σας:
 1. Βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε μία μαλακή οδοντόβουρτσα, όπως αυτές της σειράς Zendium, καθώς οι σκληρές οδοντόβουρτσες μπορεί να ερεθίσουν τα πρησμένα ούλα σας.
 2. Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα. Αφιερώστε χρόνο ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε το νήμα με έντονο τρόπο και ότι δεν ερεθίζετε τη γραμμή των ούλων σας ακόμα περισσότερο.
 3. Αν το βούρτσισμα και το νήμα προκαλούν μεγάλη δυσφορία ή αιμορραγία, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό αλατόνερο. Αυτό θα είναι πιο ήπιο από το βούρτσισμα, ενώ το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή μείωση της φλεγμονής.
 4. Μην ξεχάσετε να περιορίσετε ή να κόψετε τελείως την χρήση καπνού, ώστε να επιτρέψετε στο σώμα σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη με φυσικό τρόπο.
Να θυμάστε: επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αυτοσχέδια λύση.
Πως να Αντιμετωπίσετε τον Πόνο ή το Πρήξιμο στα Ούλα

Ειναι περισσοτερο πιθανο να αποφυγετε τα πρησμενα και επωδυνα ουλα αν λαβετε μετρα ωστε να διατηρειτε το στομα και τα ουλα σας υγιη.

Η προληψη ειναι η καλυτερη μορφη θεραπειας!

Είναι περισσότερο πιθανό να αποφύγετε τα πρησμένα και ερεθισμένα ούλα αν λάβετε μέτρα ώστε να διατηρείτε το στόμα και τα ούλα σας υγιή. Εξασκείστε καλή στοματική υγιεινή με τη μορφή του βουρτσίσματος, της χρήσης νήματος, και των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων. Δοκιμάστε την οδοντόκρεμα Zendium Biogum που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα. Περιέχει τα ίδια ένζυμα και τις πρωτεΐνες όπως το στόμα σας, συμπεριλαμβανομένης της λακτοφερρίνης, μίας πρωτεΐνης που είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι σε κάθε βούρτσισμα, παρέχει πρόσθετη βοήθεια που βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής. Έπειτα, να μην αμελείτε τον επαγγελματικό καθαρισμό κάθε έξι μήνες, ή όποτε σας το συστήνει ο οδοντίατρος, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τυχόν δύσβατα σημεία λαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται. Τέλος, εξασφαλίστε ότι οι έλεγχοι της υγείας σας περιλαμβάνουν εξετάσεις για το διαβήτη, καθώς αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία σας με διάφορους τρόπους. Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει γενικά την ποιότητα ζωής σας - επομένως, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι κάθε σημείο στο στόμα σας ελέγχεται τακτικά. Όχι μόνο αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα συχνά προβλήματα στο στόμα, όπως τον πόνο στα ούλα, αλλά μία επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί επίσης να αποκαλύψει τυχόν κρυμμένα ζητήματα υγείας.

*Σύμφωνα με έρευνα σε 2.449 άτομα, που αντιπροσωπεύουν τον Γαλλικό πληθυσμό, αναφορικά με τη στοματική τους υγιεινή. Έρευνα που διεξήχθη από την TNS το 2014.

Οι συμβουλές στο παρόν άρθρο δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές, αλλά παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Συστήνουμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα σας.

Back to top