Ο μικροσκοπικός κόσμος μέσα στο στόμα σας κινδυνεύει

Πώς να συνεργαστείτε με το φυσικό φαρμακείο του σώματός σας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι το σπίτι σε τόσους μικροοργανισμούς όσα είναι και τα αστέρια στο γαλαξία - ένα φιλικό μικρό σύμπαν βακτηρίων που μας συνοδεύει όπου πηγαίνουμε. Τα οφέλη του να έχουμε τόσους πολλούς (αν και μικροσκοπικούς) φίλους είναι πολλά: μεταξύ άλλων, βοηθούν στην πέψη ορισμένων τροφών, παράγουν ενέργεια, διατηρούν τον επιδερμικό φραγμό, βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, διατηρούν τους κακούς εξωτερικούς μικροοργανισμούς μακριά, και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τους κακούς μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα μας. Επομένως, όπως κάθε καλός οικοδεσπότης, είναι η δουλειά μας να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον για αυτά τα φιλικά βακτήρια είναι υγιές και χαρούμενο.

Πως να ενισχυσετε τα καλα βακτηρια.

Η επιστήμη για τη δημιουργία ενός καλού σπιτιού για τα φιλικά βακτήρια εξελίσσεται συνεχώς, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ότι η κοινότητα των στοματικών μικροβίων σας (ή το στοματικό μικροβίωμά σας) είναι υγιές και ισορροπημένο:

  • Να τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης. Πολλοί επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό το πεδίο πιστεύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών φυτικής προέλευσης συνιστά μία καλή αφετηρία. Δηλαδή, οτιδήποτε δεν προέρχεται από ζώα: φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, τόφου, και ξηρούς καρπούς. Αντί να εξαλείψετε όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας, η ενσωμάτωση ορισμένων ακόμα φυτικών συστατικών θα μπορούσε να ενισχύσει ένα ακόμα πιο ισορροπημένο στοματικό περιβάλλον και καλύτερη γενική υγεία.
  • Μειώστε τη ζάχαρη. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ζάχαρη δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την στοματική υγεία, και μια νέα έρευνα δείχνει πλέον ακριβώς το λόγο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία από τις αρνητικές επιδράσεις μίας διατροφής που είναι υψηλή σε σάκχαρα μπορεί να είναι η επίδρασή της στα στοματικά βακτήρια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων που αγαπούν τα οξέα, όπως ο Streptococcus mutans, τα οποία συντελούν στην εμφάνιση τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου, ενώ αναστέλλουν άλλα, καλά βακτήρια.
  • Αποφύγετε τα όξινα ποτά. Τα όξινα ποτά επίσης θεωρούνται ο εχθρός όσον αφορά τη στοματική υγεία. Ακόμα και τα ποτά χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την ισορροπία των μικροοργανισμών και να αναστατώσουν τα καλά βακτήρια. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνετε ποτέ αυτά τα ροφήματα, απλά να τα απολαμβάνετε σαν κάτι ξεχωριστό σε περιστασιακή βάση.
Πως να Ενισχύσετε τα Kαλά Βακτήρια στο Στόμα σας
  • Είστε διαβητικός; Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αν ζείτε με τον διαβήτη, η σωστή διαχείρισή του μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καλής στοματικής φροντίδας. Τα στοματικά βακτήρια μπορεί να διαταραχθούν από μεταβολές στη γλυκόζη του αίματος. Επομένως, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως ο καλά ελεγχόμενος διαβήτης είναι καλύτερος για την υγεία από πολλές απόψεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η διασφάλιση ενός καλά ισορροπημένου μικροβιώματος μπορεί να είναι μία από αυτές.
  • Επιλέξτε μία οδοντόκρεμα που ενισχύει τα βακτήρια. Η καλή στοματική υγιεινή είναι φυσικά η βάση για όλη τη στοματική φροντίδα. Παραδοσιακά, αυτή ορίζεται ως το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μαζί με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος. Ωστόσο, ο τύπος της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείτε είναι εξίσου σημαντικός. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν όπως η Zendium, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να τονώνει τα καλά βακτήρια στο στόμα σας και να μειώνει τα κακά, αποτελεί έναν καλό τρόπο για να διατηρείτε την υγεία του στοματικού μικροβιώματός σας.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Τέλος, ακόμα ένα κλασικό αξίωμα για την υγεία: η σημασία του να κόψετε το κάπνισμα. Αποτελεί ακόμα μία αιτιολογία όσον αφορά τα βακτήρια στο στόμα. Η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να επηρεάζει την ευαίσθητη ισορροπία των στοματικών μικροοργανισμών: ακόμα ένας από πολλούς σημαντικούς λόγους να σβήσετε αυτό το τσιγάρο.

Με τόσους πολλούς απλούς τρόπους για να ενισχύσουμε τα καλά βακτήρια στο στόμα μας, ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε δράση. Σκεφτείτε τα πολλά σημαντικά πράγματα που κάνουν για εμάς: ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς λίγη αγάπη στους πολύτιμους μικροβιακούς φίλους μας.

Το ανθρωπινο σωμα ειναι το σπιτι σε τοσους μικροοργανισμους, οσα ειναι και τα αστερια στον ουρανο.

Πως να Ενισχύσετε τα Kαλά Βακτήρια στο Στόμα σας
Back to top