η κοινότητα των βακτηρίων

Οι γονείς μας ορίζουν πολλά από εμάς, από το χρώμα των ματιών μας, μέχρι τι μας αρέσει και τι όχι. Παράλληλα, μας δίνουν και κάτι άλλο που μπορεί να ορίσει τη ζωή μας: μία μοναδική κοινότητα ωφέλιμων βακτηρίων.

Αφού συνηθίσετε στην ιδέα ότι τα βακτήρια κάνουν καλό, το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς έχει τη δική του μοναδική κοινότητα μικροβίων είναι συναρπαστικό. Τα βακτήρια κάνουν σημαντικές δουλειές και χωρίς αυτά δεν θα ήμασταν τόσο υγιείς όσο είμαστε σήμερα. Οπότε, πώς αναπτύχθηκαν εξαρχής αυτά τα προσωπικά οικοσυστήματα, και τι σημαίνει για τη μελλοντική μας υγεία;

Τα βακτηρια μας ακολουθουν από τη γεννηση μας.

Η έρευνα στη ζωή των μικροβίων βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, αλλά οι πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει αρκετό φως για το πώς αναπτύσσουμε τη δική μας ομάδα μικροσκοπικών οργανισμών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι λαμβάνουμε μία από τις πρώτες μικροβιακές δόσεις μας κατά τη διάρκεια της γέννησης. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τοκετός συνοδεύεται από διάφορες ουσίες, αλλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τη σημασία αυτών των ουσιών μέχρι σήμερα. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η διαδικασία του τοκετού βοηθά στη μεταφορά της κοινότητας των βακτηρίων της μητέρας στο παιδί, αποτελώντας μία μικρή, αλλά ζωτικής σημασίας, μορφή κληρονομιάς.

Αυτή η μεταφορά συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του θηλασμού - η παρουσία ολιγοσακχαριτών στο ανθρώπινο μητρικό γάλα ήταν για πολύ καιρό ένα μυστήριο, καθώς τα μωρά δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς τους περίπλοκους υδατάνθρακες από μόνα τους. Οι ολιγοσακχαρίτες ταΐζουν ένα τύπο βακτηρίων στο έντερο του μωρού που μπορεί να τους διαλύσει, θρέφοντας με τη σειρά τους το παιδί.

Τα Στοματικά Βακτήρια Που Μας Κάνουν Αυτό Που Είμαστε

Μεχρι την ηλικια των τριων, εχουμε αναπτυξει ενα ηδη περιπλοκο βακτηριακο οικοσυστημα.

Τα βακτηρια αναπτυσσονται μαζι μας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μας, συνεχίζουμε αυτή την περίπλοκη διαδικασία συσσώρευσης, λαμβάνοντας βακτήρια (και καλά και επιβλαβή από διαφορετικά αντικείμενα, από τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε, και από το φυσικό μας περιβάλλον.

Πράγματι, θεωρείται ότι μία από τις περισσότερο ευδιάκριτες διαφορές στη βακτηριακή σύσταση του μέσου δυτικού ανθρώπου σε σχέση με αυτή των παραδοσιακών κοινωνιών οφείλεται στη μείωση των συλλογικών πρακτικών ανατροφής των παιδιών. Αντί να περνά το μωρό από διαφορετικά άτομα που το φροντίζουν στο χωριό, τα παιδιά στις δυτικές κοινωνίες τείνουν να ανατρέφονται από μόλις έναν ή δύο γονείς. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη αποστείρωση στο περιβάλλον διαβίωσής μας, επίσης οδηγεί σε μειωμένη ποικιλία στο μικροβιακό μας φορτίο.

Το δευτερο, μυστικο γονιδιωμα.

Μέχρι την ηλικία των τριών, έχουμε αναπτύξει ένα ήδη περίπλοκο βακτηριακό οικοσύστημα και αυτό το μοναδικό μικροβίωμα θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, ενώ θα μεταβάλλεται και θα προσαρμόζεται στις διάφορες περιστάσεις. Το παραπάνω μας αφήνει με ένα εντελώς μοναδικό σετ βακτηρίων, ενδεχομένως περισσότερο προσωπικό για εμάς σε σχέση με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα - το οποίο είναι πλέον γνωστό ως το «δεύτερο γονιδίωμα».

Περίπου 10 χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανέλυσαν με επιτυχία των ανθρώπινο γονιδίωμα, ένα πλήρες σετ κωδικοποίησης DNA που καθορίζει το σύνολο της ανθρώπινης ζωής. Το παραπάνω οδήγησε σε μία νέα εποχή για την ιατρική, η οποία βασιζόταν στην κατανόηση των επιμέρους μηνυμάτων για έκαστο από τα κύτταρά μας. Πιο πρόσφατα, η προσοχή έχει στραφεί στο γονιδίωμα των βακτηρίων μας, δηλ. στο σετ του DNA που περιέχεται στο σύνολο των κυττάρων τους. Οι έρευνες στο Έργο για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα πιστεύουν ότι και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει επίδραση στην υγεία μας.

Η διατροφή ενός ατόμου, ο τρόπος ζωής του, και η ανατροφή του, όπως αποτυπώνονται στα βακτήριά του - καθώς μαθαίνουμε να κατανοούμε καλύτερα τι σημαίνουν οι διαφορετικές παραλλαγές, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της αντίστροφης μηχανικής σε κάποιες από τις θετικές επιδράσεις τους. Πολλοί ερευνητές το περιγράφουν αυτό ως μία ενδεχόμενη επανάσταση για την προσωποποιημένη ιατρική.

Τα Στοματικά Βακτήρια Που Μας Κάνουν Αυτό Που Είμαστε

Ενισχυση των καλων βακτηριων σας

Αν και το μοναδικό μείγμα βακτηρίων σας αναπτύσσεται μαζί σας από τη στιγμή της γέννησή σας, δεν είναι αδύνατο να αλλάξει η ισορροπία των βακτηρίων στο σώμα σας με τον καιρό. Σήμερα, η ιδέα ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα καλά βακτήρια στο έντερό μας καταναλώνοντας συγκεκριμένα φαγητά είναι αρκετά διαδεδομένη. Όσον αφορά τη στοματική υγεία, η κοινότητα των βακτηρίων στο στόμα μας μπορεί να λάβει βοήθεια χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμες που ενισχύουν τα καλά βακτήρια, όπως είναι η Zendium.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα βακτήρια στο σώμα μας θα μπορούσαν να καθορίσουν ορισμένα από τα ζητήματα υγείας που είναι ενδημικά στις δυτικές κοινωνίες - επομένως, η φροντίδα των καλών βακτηρίων μας θα αποτελεί ένα όλο και περισσότερο σημαντικό μέρος της υγιούς διαβίωσης στο μέλλον. Αυτό έχει προφανή βάση: φροντίζοντας αυτό το περίπλοκο και εξελιγμένο βακτηριακό δώρο, ελπίζουμε ότι θα μας φροντίσει και αυτό με τη σειρά του.

Back to top